Н. Нанков: МРРБ очаква 23 млн. лв. повече в бюджета от винетки

Заложените приходи в бюджета са можели да бъдат и повече, но част от тях са компенсирали премахнатите административни такси

Регионалното министерство очаква 23 млн. лв. повече приходи в бюджета от продажбата на винетки. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който участва в годишното информационно събитие на ОП "Региони в растеж" 2014-2020.

Министър Нанков обясни, че заложените приходи в бюджета са можели да бъдат и повече, но част от тях са компенсирали премахнатите административни такси, свързани с кадастъра, например. Той бе категоричен, че по-големите приходи ще отидат пак за ремонт на пътищата. По думите му като цяло секторът и на държавните и на общинските пътища ще остане недофинансиран, докато не се въведе тол системата.

Николай Нанков обясни, че общините имат право на данък МПС и също така те могат да генерират достатъчен ресурс и да си поддържат общинската инфраструктура. Той подчерта, че с въвеждането на тол системата се очаква да се увеличи тежестта за тежкотоварните автомобили.

По думите му имаме пример как транспортната фирма в Сърбия е обременена достатъчно и плаща по 70 евро, а в България плаща 11 евро за същия километраж.

"В момента от транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили генерираме около 40 млн. лева. Очакваме с тол-а приходите да нараснат минимум десет пъти от транзитно преминаващите. Ще генерираме около милиард по линия на тол системата. 40% от тях се генерират от транзитно преминаващите автомобили", коментира регионалният министър. Николай Нанков бе категоричен, че през зимата затварянето на магистралите за почистването им е нормалният подход. Такава е практиката в почти всички страни от стара Европа.