Нов връх на икономическия и бизнес климат в ЕС - bulgaria.utre.bg

Нов връх на икономическия и бизнес климат в ЕС

06 ноември 2017, 09:50 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    pixabay

Експерти в почти всички големи страни от еврозоната оценяват текущата си бизнес ситуация като по-добра

Индексът на икономическия климат за еврозоната достигна нов връх. Той се повишава от 35,2 пункта до 37,0 през четвъртото тримесечие на 2017 г., достигайки най-високото си ниво от есента на 2000 г., показва проучван на института "Ифо" за икономически изследвани към мюнхенския университет.

Експертите оценяват сегашната икономическа ситуация като значително по-добра, но икономическите им очаквания се понижиха леко. Възходът в еврозоната ще продължи и през следващите месеци, но се очаква малко да се понижи тласъкът

Експерти в почти всички големи страни от еврозоната оценяват текущата си бизнес ситуация като по-добра. Във Франция положителните и отрицателните оценки за пръв път от третото тримесечие на 2007 г. са над нула. Експерти в Холандия почти единодушно оценяват сегашната бизнес ситуация като добра.

Германия е единствената страна, в която се усеща малко отслабване на тези параметри. По отношение на очакванията, незначителният спад се дължи основно на Испания и Австрия. В Италия, икономическите перспективи се увеличават значително. Прогнозите на експертите за темпа на инфлация за тази година в еврозоната като цяло остават непроменени на 1,5%. В средносрочен план (през 2021 г.) експертите очакват инфлацията да остане стабилна - 2,1%.

С изясняването на икономическата перспектива участниците в проучването изразяват по-голяма увереност в правителствата си. По-малко експерти цитират политическата нестабилност и корупцията като икономически проблем. Това обаче не се отнася до Испания, където почти всички експерти смятат, че политическата ситуация е проблематична.

Намалява броя на експертите в еврозоната, които описват търсенето като слабо, но обръщат внимание на проблема с липсата на иновации, недостигът на квалифициран персонал и нарастващото неравенство на доходите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета