Стрелецът от Тексас е бил дисциплинарно освободен военен

През 2012 г. нападателят е бил осъден на 12 месеца затвор от военен съд

Нападателят, който уби най-малко 26 души в църква в Тексас, е бил уволнен дисциплинарно от Военновъздушните сили на САЩ по обвинения, че малтретира съпругата и детето си, предаде АП. Стрелецът беше открит мъртъв, като все още не е ясно дали е бил ликвидиран от властите, или се е самоубил.

Говорителката на американските ВВС Ан Стефанек съобщи, че през 2012 г. нападателят е бил осъден на 12 месеца затвор от военен съд. Той е бил понижен в чин, а през 2014 г. – уволнен за лошото си поведение. Нападателят е служил в логистичния отдел на база в Ню Мексико от 2010 г. до уволнението си.

Официално на пресконференцията не беше съобщено името на нападателя, а само, че това е бял мъж, ненавършил 30 години. По-рано пожелали анонимност източници съобщиха пред АП, че това е Девин Кели, живял в предградие на Сан Антонио. Няма данни за връзки между него и организирани терористични групи. Според данни от издадена му глоба той е бил на 26 години. Съседи на Кели съобщават, че през последните дни са чували интензивна автоматична стрелба от дома му.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се намира в Токио, нареди държавните знамена над институциите да бъдат спуснати до средата в знак на траур за жертвите на нападението. Преди да се срещне с президента, японският премиер Шиндзо Абе заяви, че иска да изрази солидарността на своята страна със САЩ в този труден момент.