Борис Джонсън заподозрян за руската намеса в американските избори

Приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ се разследва от ФБР

Министърът на външните работи Борис Джонсън и други високопоставени представители на британските власти са контактували според някои данни с лица, разследвани от ФБР, по повод приписваната на Русия намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ. Това пише днес вестник „Обзървър“. Британското неделно издание споменава по-конкретно за евентуални контакти на британски политици с Джордж Пападопулос, бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания, и с директора на Лондонската академия за дипломация Джоузеф Мифсуд, експерт на действащия в Русия международен дискусионен клуб „Валдай“.

Бившият парламентарен заместник-секретар за Азия и Тихоокеанския регион в британското министерство на външните работи Алок Шарма потвърди, че лично се е срещал с Мифсуд „няколко пъти“ и е присъствал миналия месец на дадена от него благотворителна вечеря. Шарма заяви, че Джонсън е произнесъл слово на една от проявите във връзка с Брекзита, организирани от Мифсуд. Източник на „Обзървър“ в кралското външно ведомство обаче заяви, че Джонсън „не се е срещал преднамерено с Мифсуд и никога не е чувал за него преди“.

„Според мен има много въпроси по повод начина, по който Русия е могла да повлияе върху британската политика“, коментира Том Уотсън, заместник-лидер на опозиционната Лейбъристка партия. Той призовава правителството да обнародва данните за срещи на изброените лица с британски политици и да разкрие подробности за разговорите им.

Приписваната на Русия намеса в президентските избори в САЩ се разследва от ФБР и от комисиите по разузнаването в двете камари на Конгреса. Тръмп и ключовите му помощници неведнъж са отхвърляли подозренията за евентуални неправомерни контакти с руски официални лица по време на кампанията за миналогодишните избори. Русия също е опровергавала много пъти твърдения, че е правила опити да повлияе върху изборите в САЩ.