Отпадането на роуминга за Западните Балкани ще помогне за интеграцията им

И сега в рамките на ЕС всеки един от нас има лимит за ползване на данни

„Отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани ще премахне своебразната „информационна стена“, която съществува в момента“, смята Богомил Николов от „Активни потребители“. По негови думи по време на Българското председателство разговорът трябва да се води на европейско ниво.

„Много ми се иска в контекста на предстоящото Председателство да издигнем този въпрос и на европейско равнище, защото това ни дава голям шанс години наред след това да се споменава България като тази, която е инициирала или помогнала за намаляване на тази информационна бариера или стена със Западните Балкани. Защото за мен няма никакво съмнение, че те един ден ще станат членове на ЕС и колкото по-рано започнат да се интегрират стъпка по стъпка в различните отрасли на живота и икономиката, толкова по-добре. И това за България е уникален политически шанс“, смята Николов.

Николов припомни за какво трябва да са внимателни потребителите, когато използват новите правила за роуминг в чужбина. „И сега в рамките на ЕС всеки един от нас има лимит за ползване на данни в зависимост от тарифния си план. И ако ние просто включим данните си телефонът ни е в джоба и щастливо си разглеждаме някъде музей или забележителности, винаги има риск да надхвърлим този лимит от безплатни данни и да натрупаме голяма сметка, защото операторът просто няма да ни уведоми, че сме надхвърлили лимита“, обясни той.