БАН: Ще има увеличение на заплатите, но то ще е минимално

Общество

05-11-2017, 17:30

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Системата може да започне да се разпада сама, след като учените си намерят друга работа

„Бюджет 2018 предвижда сериозно увеличение на средствата в предучилищното и училищното образование. В БАН сме радостни от този факт, защото от доброто образование на нашите деца и внуци зависи и бъдещето на БАН. Но за частта „Наука“ се чуват различни числа“, отбеляза пред БНР председателят на БАН академик Юлиан Ревалски.

„Четири млн. и 800 хил. лева са предвидени за БАН. Реалното увеличение е свързано с увеличаването на минималната заплата. Ако този бюджет остане такъв, той все още ще бъде по-нисък от бюджета преди 10 години. Средната заплата на асистентите е 510 лева. Ще има увеличение, но възнаграждението остава сравнимо с минималното“, каза акад. Ревалски.

Той уточни, че системата може да започне да се разпада сама, след като учените си намерят друга работа.По думите му процентът на бюджетната субсидия към собствените приходи е 60/40. „Нямаме противоречия, че трябва да участваме. Програмното финансиране е добро, то поддържа краткосрочните приоритети. Но в същото време трябва да има и устойчиво повишаване на институционалното финансиране. Така ще бъдем готови за периодите, когато има други приоритети. За БАН ние сме само една четвърт от учените. Информатиците могат да кандидатстват, математиците обаче – не. Същото се отнася и за много други специалности“, уточни акад. Ревалски.

„Хората на духа имат същата мисия, каквато са имали нашите предшественици. Науката би могла да бъде едно от нещата, по които политиците постигат консенсус. С науката са свързани всички важни сектори – образованието, здравеопазването“, каза още акад. Ревалски.