М. Стоянова: Трябва по-висок растеж, за да се увеличат доходите

Всяка година държавата събира все повече и повече пари

120 милиона повече за наука има в Бюджет 2018, каза в ефира на БНР председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

"Пари там има, но не са на принципа вдигане на работните заплати, а на проектното финансиране. Това или не се разбира, или не вярват, че би могло да се случи и продължавата да искат просто общо увеличаване на заплатите. Въпросът с проектното финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, но тук става дума за организация на самата научна общност", уточни Стоянова.

"Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лошо", смята Стоянова

"Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. В науката потенциалът би могъл да бъде реализиран по-добре", смята Стоянова.

"По-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени", подчерта тя. "Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите индеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване", обясни Стоянова

"Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Делян Добрев познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване", каза председателят на бюджетната комисия.

"Ясно и категорично казваме позицията си пр всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове", отбеляза Стоянова.