Руското посолство призна приноса на България за спасяването на евреите

Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма, казват в изявлението

Москва признава приноса на българския народ за спасяването на евреите по време на Втората световна война, това става ясно от позиция на Руското посолство в София, която беше публикувана на Фейсбук страницата на посолството. „Ние признаваме безспорния героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително за спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта“, се посочва в позицията.

Тя е в отговор на официалното становище на Министерството на външните работи на България след изявлението на говорителя на руското външно министерство, че Червената армия е спасила българските евреи. Важно е обаче да се подчертае, че в същото време от посолството на Руската федерация твърдят, че спасяването на българските евреи и спирането на депортацията им в лагерите на смъртта, става възможно благодарение на победите на Червената армия срещу хитлеристка Германия на Източния фронт.

„Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от фашизма. Русия, която понесе най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всякакви опити за преразглеждане на историята и оскверняване на военни паметници“, се казва още в позицията.