Напрежението в Каталуния може да доведе до финансова нестабилност в Испания

Потенциалното засилване или удължаване на политическата ситуация може да навреди на икономическия облик и финансова стабилност на Испания

Националната банка на Испания предупреждава, че политическото напрежение в Каталуния може да доведе до средносрочни икономически последствия. Според доклад, анализиращ икономическата стабилност на Испания, страната може да загуби между 0,3 и 2,5% от своя БВП, което представлява между 3 и 27 млрд. евро. „При най-лошия сценарий близо 60% от предвиждания ръст за 2018 и 2019 година ще се изпари във въздуха“, пише в доклада на банката, която подчертава, че това е хипотетичен сценарий. Каталуния рискува да бъде ударена най-силно и да влезе в рецесия.

„Потенциалното засилване или удължаване на политическата ситуация може да навреди на икономическия облик и финансова стабилност на Испания. Несигурността може да намали увереността на икономическите агенти и оттам да повлияе върху решенията им за инвестиции, което впоследствие да упражни негативно влияние върху икономическата активност и безработицата“, пише в доклада. В него се подчертава, че е възможно ефектите от кризата да се разпространят върху потреблението, корпоративните инвестиции, трудовия пазар.

„Макроикономическият ефект от настоящата ситуация на несигурност ще зависи от интензивността и продължителността ѝ“, сочи националната банка на Испания.