Испания издаде европейска заповед за арест на Карлес Пучдмеон

Съдия-следователка издаде заповедта срещу всеки от петимата членове на уволненото регионално правителство на Каталуния

Испанското правосъдие издаде европейска заповед за задържане на отстранения каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на правителството му, които се намират в Белгия и отказаха да се явят пред испански съд, предаде Франс прес.
Съдия-следователка издаде заповедта срещу всеки от петимата членове на уволненото регионално правителство на Каталуния по обвинения в "бунт, метеж, злоупотреба с обществени средства и неподчинение на властта".
Съдът отхвърля молбата на адвокатите на Пучдемон и министрите му да дадат показания по видеовръзка, като обясни, че те не изпълняват определените по закон условия. Освен това "те дори не посочват адрес на пребиваване в Белгия за осъществяване на видеоконферентна връзка", подчерта съдът.
Европейската заповед за задържане е изпратена до белгийската федерална прокуратура, тъй като петимата "изглежда са в тази страна". В същото време обаче заповедта е пратена и в испанската национална полиция, Цивилната гвардия и Интерпол.
Белгийската федерална прокуратура потвърди, че е получила заповедта за задържане. "Ще я проучим, а след това тя ще бъде дадена на съдия-следовател", обясни говорител на прокуратурата.
Страната, от която е поискано да предаде издирвано лице, трябва да го предаде на страната, подала европейската заповед за задържане в срок до 60 дни.
Според белгийския адвокат по наказателно право Максим Шоме съществуват начини да се оспори заповедта за задържане пред белгийското правосъдие, но такива обжалвания се удовлетворяват "изключително рядко".
"Идеята при европейската заповед за задържане е, че се има доверие в спазването на основните права от страната, която я е издала. Испания не е страна, която практикува изтезания", обясни той.