Нено Димов: От находище "Спасово" ще се добива газ по конвенционален метод

Инвестиционното предложение предвижда 35-годишен период на разработване и експлоатация, заяви екоминистърът

При газовото находище "Спасово" в района на Генерал Тошево се предвижда да се използва конвенционален метод на добив. Това каза министърът на околната среда Нено Димов по време на парламентарния контрол, съобщава БТА.

Инвестиционното предложение предвижда 35-годишен период на разработване и на експлоатация на газовото находище "Спасово". То ще се разработва в четири участъка - "Рогозина", "Рогозина-Изток", "Чернооково" и "Калина", на общо осем сондажни площадки. Това е класическо газово находище, уточни министърът. 

Съгласно изготвената оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) при добива ще се използват конвенционални средства, които няма да повлияят на количеството и качеството на подземни води във водоносния хоризонт. Не се предвижда да се използва технологията на хидроразрив, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг и фракинг, които са характерни за добива на шистов газ. Отпадните води ще се извозват до пречиствателна станция, а утаителят ще се засипва. В доклада по ОВОС няма данни за използване на радиохимични вещества, каза Димов.

 В момента процедурата по ОВОС е на етап обобщаване на резултатите от деветте срещи за обсъждане на доклада.

За изясняване на всички обстоятелства РИОСВ-Варна ще изиска допълнителна информация от Министерството на енергетиката, от РЗИ-Добрич, от ВиК-Добрич, както и от независими експерти с компетентност в областта на хидрогеологията относно избрания метод за проучване и добив. В зависимост от тази допълнителна информация РИОСВ ще предприеме следващи действия по процедурата за ОВОС.

Процедурата има четири изхода - одобрение на инвестиционното намерение, връщане на доклада за доработване, за преработване или отказ. На този етап не мога да кажа какво решение ще бъде взето, каза Нено Димов. Той допълни, че процедурата тече и на този етап и четирите възможности са "отворени".

Припомняме, че граждани и земеделски производители започнаха серия от протести срещу планирания добив, тъй като се опасяват от замърсяване на водите и почвите на Добруджа.