Петер Сиярто: Унгария подкрепя членството на България в Шенген

Политика

04-11-2017, 09:56

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Премиерът Борисов се срещна с унгарския министър Петер Сиярто

Унгария оценява усилията на България за защитата на външните граници на ЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му и България могат да бъдат съюзници, когато става въпрос за защитата на християнските ценности. Той също така подчерта, че Унгария е привърженик на членството на България в Шенгенската зона, пише унгарски информационен портал. „Двете държави са съюзници в дебата за нелегалната миграция и са съгласни, че тя трябва да бъде спряна на външните граници на ЕС. Те също така са съгласни, че ЕС трябва да вземе решението кой да влиза на негова територия, преди той да направи така“, заяви Сиярто.

Той добави, че „Унгария оценява усилията на България за защитата на външните граници на ЕС и затова Будапеща подкрепя членството на страната в Шенген“. „Двете държави могат да разчитат една на друга като съюзници, когато става въпрос за защитата на европейските християнски ценности. И двете страни възприемат сериозно възгледа, че европейската интеграция се основава на християнските основи“, смята министърът.

„Обсъдих с вашия министър-председател Бойко Борисов положението, произтичащо от новия украински закон за образованието. Унгарското и българското малцинство, обитаващи Украйна, както и правителствата на страните, считат за неприемливо и неевропейско решението на украинския парламент, според което правата на унгарското и българското малцинство понасят вреда по отношение на образованието на майчин език“, добави Сиярто. „Ето защо двете страни използват всички европейски форуми, за да подчертаят правото на българското и унгарското малцинство на образование на майчиния език в Украйна“, добави министърът.