Пловдив домакини на 9 събития по време на европредседателството

Посещенията на високо ниво на всички европейски държави и посланици ще започват от Пловдив

Пловдив и областта ще бъдат домакини на девет официални събития по време на Българското председателство на Съвета на ЕС,  съобщи в Хисаря министър Лиляна Павлова. Посещенията на високо ниво на всички европейски държави и посланици ще започват от Пловдив.
Отделно ресорното министерство финансира заедно с областните управители сто събития за популяризиране на Европредседателството в малките населени места. Министър Павлова посочи още, че има отворена грантова схема до 16 ноември, по която малките общини да кандидатстват за събития, с които да популяризират региона по време на председателството на съвета на ЕС.
Лиляна Павлова каза още, че се работи в тясна връзка с българския бизнес, като са подписани споразумения с всички работодателски организации. Целта е по този начин да се подкрепи българският бизнес и производство, да бъдат презентирани нашите вина, ракии,  минерални води, розовото масло и лавандулата, българските плодове, зеленчуци и храни. Подаръците, които България ще подарява на над 22 000 гости, които се очаква да посетят България, са изработена само от български фирми и производители. Логото на Българското председателство - е от три важни наши символа -  българското знаме,  кирилицата и българската шевицата. Правителството е взело и решение още председателството да се води на български език.  
Докато страната ни е ротационен председател на Съвета на ЕС, ще имаме възможност да популяризираме нашите традиции и празници, каза още министър Павлова.
През 2018 България ще бъде под светлината на прожекторите и защото откриването на Българското председателство съвпада с годината на Европейското културно-историческото наследство и тя ще бъде открита у нас. Пак през 2018 София е европейска столица на спорта, тогава поемаме и председателството на държавите от Дунавския регион. Това е плавен преход към следващото голямо събитие през 2019 - Пловдив Европейска столица на културата.