Л. Павлова: Вотът на недоверие вреди на председателството на България

Министър Павлова подчерта, че европейските въпроси и външната ни политика са надпартийни теми

„Ако политическите сили са били и продължават да бъдат искрени в това, че председателството на България на Съвета на ЕС е надпартийна кауза, в която трябва да се обединят всички българи и институции, не би трябвало да обсъждат вот на недоверие към правителството. Ако те наистина вярват, че България може да бъде и да се покаже като стабилна и единна държава в този период, не би трябвало да водят този дебат.“ Това коментира пред журналисти в Хисаря министърът на европредседателството Лиляна Павлова във връзка с предстоящите преговори за внасяне на вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

Министър Павлова подчерта, че европейските въпроси и външната ни политика са надпартийни теми. „Ако опитът е през председателството да се дестабилизира правителството и да се излъчват сигнали за политическа нестабилност, то те вредят на България, а не само на българското правителство или само на ГЕРБ. Те вредят на България и на бъдещето ѝ като стабилен партньор в период, в който повече от всякога чрез нашето единство бихме могли да отстояваме силни позиции в зашита на европейското финансиране за България, подкрепата на България за Шенген и за еврозона и всичко това, което опозицията уж подкрепя като приоритет“, коментира министърът на българското председателство на Съвета на ЕС.

„Председателството е момент, в който трябва да имаме национално обединение“, каза министър Лиляна Павлова. Тя обясни, че ако има проблеми в някой сектори, тогава трябва опозицията да изпълнява своята функция и да критикува конструктивно. „Ако има сигнали за нередности, то те да се проверяват от компетентните органи и служби“, допълни тя.