Петкова: Докладът на БАН за АЕЦ „Белене“ ще бъде готов всеки един момент

По думите ѝ в окончателния доклад ще има всички възможни сценарии.

„Докладът на БАН за строителството на АЕЦ „Белене“ ще бъде готов всеки един момент.“ Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по връчване на лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период.

„Всички трябва да имаме малко търпение, това е един сериозен доклад. Не бива да повтаряме стари грешки. През 2003-2004 г. имаше прогноза, която казваше, че през 2010 г. ще има режим на тока. Нали не искаме да се стига до подобни ситуации. Аз поне и Българският енергиен холдинг не желаем подобни прогнози“, подчерта министър Петкова. По думите ѝ в окончателния доклад ще има всички възможни сценарии. „Има клауза за конфиденциалност, която важи и за двете страни. Но, това е изключително важен въпрос и се надявам, че БАН с разрешението на Българския енергиен холдинг, да оповести резултатите от доклада така, че да станат достояние на обществото. Ние няма какво да крием.“
„Това, което трябва да направим, е по най-добрия начин да оползотворим това, което притежаваме - площадка за 1,5 млрд. лв., оборудване за 1 млрд. и 176 млн. лв., всички разрешителни за този проект и нотификация от ЕК“, категорична беше Теменужка Петкова. „Екипът на БАН е изключително сериозен. Опитали са се да направят обширен доклад с възможно най-голям брой сценарии и варианти, така че това да бъде една базова информация, която да ни послужи при бъдещи преговори. За нас е важно да видим коя е червената линия, която не може да прекрачим при преговори за реализация или не, трябва да знаем кои са най-оптималните варианти, ако има такива“, каза още тя.
Теменужка Петкова допълни, че този доклад ще даде информация за това, че са разработени всички възможно сценарии при различни модели на финансиране. „Очевидно има такива и този доклад ще даде информация за това, че са разработени всички възможни сценарии и различните модели на финансиране, при различно акционерно участие на една такава проекта компания, която ние имаме намерение да бъде създадена и съответно да бъдат направени опити тя да бъде приватизирана или да бъде намерен стратегически инвеститор, който да се включи, ако се реализира този проект“, каза още енергийният министър.
„За проектната компания ние сме готови с чисто счетоводните анализи. Но нека да станат факт резултатите на БАН, да ги обсъдим с всички заинтересовани страни. По най-бързият начин имаме готовност тази компания да бъде създадена, тъй като ние сме анализирали всички активи и пасиви. Просто ще бъде въпрос на седмица, две отделянето на активите и обособяването на тази проектна компания“, обясни министър Петкова.
За готовността на „Росатом“ да построи АЕЦ „Белене“ тя коментира: „Ние не изключваме нито един вариант. За нас е важно да се намери най-доброто решение за България. С общи усилия, с експертизата на всички представители на различните политически сили, на различни браншови организации, за нас е важно да намерим най-доброто решение на България. Нека да видим какво ще покажат анализите и различните финансови модели и ще вървим в посоката, която е най-добра за България“, категорична беше Теменужка Петкова.