Н. Ангелкова: 10% ръст на туристите през зимния сезон

Подготвят се нови промени в Закота за туризма

Очаква се ръст на туристите с 5 до 10% и през зимния сезон, като най-много са записванията на туристи от съседните на България държави. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители от бранша в Банско. Създадена е и организация за проверки за качеството на туристическия продукт.

„Това, което е изключително важно за предстоящият сезон, е, че всички контролни органи са създали организация за максимално добра проверка по време на активния зимен сезон. Ще има съвместни патрули с Румъния и Гърция, това което съобщиха от МВР, със сигурност ще има изнесени приемни и на КЗП, както миналата година, както ще има представители командировани 40 полицаи, ще има командировани служители и от другите контролни органи при необходимост“, каза Ангелкова, цитирана от тв Европа.

Подготвят се нови промени в Закота за туризма, които ще облекчат категоризацията на обектите.

„Преди да категоризираме или прекатегоризираме даден обект по служебен път ние ще проверяваме дали са проверени местните данъци и такси, дали съответно са получени всички разрешителни, за да действа този обект и ще отказваме категоризация и прекатегоризация, това го казвам, наистина след срещата, което го казвам за първи път като идея, която ще обсъдим, но смятам, че това допълнително ще бъде като една стъпка за контрол и ще накара всички, които искат да работят в сектор туризъм да обръщат внимание на нормативната база и да повишават качеството на продукта“, коментира министърът на туризма.

Министър Ангелкова посочи още, че ще се търси компромисно и балансирано решение, така че да се създаде максимално улеснение за изграждане на нови писти и съоръжения.