Валентин Радев: Турските граничари са действали грубо

Служителят ще бъде наказан и ще се вземат съответните мерки

Грубо са действали, непозволено и при това на наша територия. Извинили са се веднага. В момента има контактна група между двете страни, служителят ще бъде наказан и ще се вземат съответните мерки. Това каза пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Валентин Радев за случая, в който български гражданин беше нападнат от турски граничари.
"Този наш съгражданин е искал да отиде някъде в Турция, на екскурзия или по друг повод, когато минава на проверка на турското КПП, има някакъв проблем със турската система, те не успяват да му сложат печат и да оправят документите. Той решава, че се отказва, прави обратен завой през КПП и тръгва обратно“, обясни той.
"Турските гранични власти решават, че има нещо съмнително и ще мине през рентген. Тръгва обратно и те решават, че има нещо в колата. На 10-20 м на наша територия го настигат. Той не е знаел, но е трябвало да предвиди, че след като му правят проверка и има рентген тези съмнения се потвърждават по един начин - проверяват те“, допълни министърът.
"Доколкото разбрах, цялата документация е дадена на Прокуратурата в Ямбол“, коментира Валентин Радев. "Служителите са били няколко, но единият от тях е бил по-агресивен, той го е проверявал и негова е била отговорността.
Страхът му е бил, че ще бъде уволнен, ако не направи проверката и това е нормално“, посочи вътрешният министър и допълни, че българският гражданин е разпитан и е дал показания.
"Не знам друг подобен случай. Има правила и в българската, и в турската страна и те трябва да се спазват, без значение на кое КПП сме“, заяви Валентин Радев. „Мисля си, че нашият гражданин не е преценил какво може да се случи. Турските гранични власти са действали много грубо и неправилно“, каза още той.