Владислав Горанов: Този месец става ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите

Финансовият министър обясни, че излишъкът от 2.4 млрд. лв. е „резултативна величина към края на октомври“

„Прави се анализ, вероятно към средата на ноември ще имаме резултат от този анализ и ще ви го съобщим“, заяви пред журналисти в парламента министърът на финансите Владислав Горанов на въпрос ще има ли коледни надбавки за пенсионерите. Министърът уточни, че ако има, едва ли ще е за всички пенсионери. „Вероятно бюджетът за тази година ще приключи балансирано или на малък излишък“, заяви Горанов. Той обясни, че излишъкът от 2.4 млрд. лв. е „резултативна величина към края на октомври“.

„Има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми досега. Има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък, т.е. не целият излишък е от преизпълнение на приходите“, обясни Горанов. „Спекулациите, че има едни 2.4 млрд. лв. за харчене са по-скоро грешна интерпретация“, посочи Горанов и допълни, че не може да бъде направен нито един лев разход, който не е заложен в закона за държавния бюджет.

По отношение на неефективността в здравеопазването Горанов заяви, че като цяло има нужда да бъдат повишени стандартите за мениджмънт в управлението, особено в държавните болници. „Министър Петров беше доста напреднал в това отношение. Новият министър, който и да е той, трябва да поработи в тази посока“, каза той. По думите му трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система. „Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никого“, посочи той. Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, „за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него“.

„Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разроила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата“, коментира Горанов. „Аз съм оптимист, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока“, каза още той.