ГЕРБ: Бюджет 2018 предвижда по-добра събираемост и ръст на икономиката (видео)

Държавният бюджет се формира като домашния – може да харчим толкова, колкото изкарваме

Сред основните параметри, заложени в бюджета за догодина, е ръст на БВП, който се очаква да надмине 105 милиарда лева, каза в студиото на „Европа сутрин“ Александър Иванов, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Предвижда се и увеличение на разходите, което е обосновано от очакваното повишение на събираемостта на данъци и акцизи и икономически растеж от 3.9%.
„Държавният бюджет се формира като домашния – може да харчим толкова, колкото изкарваме. Запазваме данъчната политика за ниски преки данъци върху населението. Наблягаме на тези повече приходи в бюджета, по-добрата работа на икономиката, по-добрата работа на заетите лица, повечето доходи, които те получават в частния сектор. Не на последно място трябва да споменем, че тези пари заложени, освен като повече средства за харчене, залагаме също така и повече политики за по-доброто им харчене. Това е така като основен параметър. Но БВП расте, по-добрата събираемост на данъците, на работата на приходните агенции, на НАП, на митници – това ни позволява да заложим един бюджет с разходна част над 39 милиарда лева“, заяви Александър Иванов.
Заложения вътрешен дълг от 1 милиард лева под формата на Държавни ценни книжа в средносрочен план ще намали задлъжнялостта на държавата, каза още Иванов и допълни:
„Този дълг ще бъде емитиран догодина с цел покриване на стари задължения, намалява задлъжнялостта в средносрочната бюджетна прогноза 2020 година се очаква тази задлъжнялост, която беше след правителството на Орешарски от 29% след банковата криза, възникнала при тогавашното управление от 29 да спадне на 21%. Така че този дълг ще бъде емитиран за покриване на стари разходи, като тази година от излишъка ще бъде покрит, така че номинално спада задлъжнялостта на държавата“.
В бюджета са заложени повече средства за приоритетните сектори образование и здравеопазване. 330 милиона лева са предвидени за увеличение на учителските заплати, като в края на мандата те ще нарастнат двойно, каза още депутатът. За здравеопазване да предвидени над 4 милиарда лева, като увеличението в бюджета на Здравната каса е с 400 милиона лева. С тези средства трябва да се засили качеството на медицинските услуги, но при осъществяването на по-добър контрол върху парите. Алексанъдар Иванов коментира и алтернативния бюджет на БСП, който според него няма никакви основания заради добрите икономически параметри на държавата.
„БСП излязоха с алтернативен бюджет толкова бързо, целящ да всее смут, защото икономиката работи по-добре, повишаването на БВП е 4 %, безработицата намалява до 6,2% се очаква догодина. Финансовата стабилност поражда една по-добра инвестиционна среда, хората стават по-предприемчиви и се връщат на пазара на труда и това внася напрежение в тях“.
В тази връзка Александър Иванов коментира и, че вотът на недоверие, който БСП ще внесе срещу кабинета, няма да мине, тъй като управлението на страната е стабилно.