Кардиолог: Зимата вреди на здравето ни

Мръсният въздух и студът за опасни за нас

През зимата се мре повече. Причините за по-високата заболеваемост и смъртност са студът и замърсяването на въздуха – фините прахови частици, които проникват през кожата, през дихателните пътища, за да стигнат до сърцето и дори до мозъка. Това коментира в ефира на Нова Телевизия кардиологът Сотир Марчев.

Най-рисковите групи са хората на възраст над 65 години, както и тези със сериозни здравословни проблеми. „Колкото си по-болен, толкова по-лошо ти влияе промяната на времето”, предупреди кардиологът.

Според него, за да помагаме на тялото си, трябва да борим наднорменото тегло, да не се обездвижваме, да се храним здравословно, да контролираме кръвната си захар и да откажем цигарите. „Липсата на сън води до инсулт, сърдечни проблеми, качване на килограми, нервност”, каза още доц. Марчев.

За да се чувстваме отпочинали, трябва да си лягаме и да ставаме по едно и също време, като си осигуряваме поне 8 часа сън. „Ако не можете да заспивате, поне час и половина-два преди лягане не трябва да гледате екрани. Сложете и плътни щори в спалнята си, за да намалите светлината, която блести в очите ви”, съветва още кардиологът.