Ангелкова: Предвиждаме промени в Закона за туризма

Първият законопроект е свързан основно с реконструирането на директивите за пакетните пътувания и с намаляване на административната тежест на бизнеса

„Предвиждаме промени в Закона за туризма, свързани с пакетните пътувания, планинските професии и създаването на единно звено за контрол, което да бъде към Министерството на туризма“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна срещa с представители на туристическия бранш в Банско. Пo думите ѝ предстоят промени в Закона за туризма, които са разделени на две части.

„Първият законопроект, който предстои да внесем в Народното събрание до края на ноември, е свързан основно с реконструирането на директивите за пакетните пътувания и с намаляване на административната тежест на бизнеса – в тази връзка отпадат редица предварителни документи, които в момента се изискват за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и хранене, така че процедурата ще бъде доста облекчена. Също се предвижда и намаляване на много изисквания за планинските професии, така че максимално да облекчим бизнеса“, каза още тя.

Ангелкова уточни, че друга важна промяна в този първи законопроект е създаване на звено за контрол към Министерството на туризма. „Тя включва административен контрол и прехвърляне на правомощията от Комисията за защита на потребителите (КЗП) към Министерството на туризма. Това се налага, за да се завърши изцяло създаването на самостоятелно Министерство на туризма, което започна преди три години. Разбира се, всичко, което касае потребителите, е свързано с всички други сфери и е по Закона за защита на потребителите, включително и туристически услуги, когато става дума за въпроси с потребителски характер, си остава под компетенциите на КЗП. Това звено се надявам да заработи от следващата година и през януари-февруари да започне неговото функциониране“, обясни министърът.

„Регистрираме ръст в записванията за зимния сезон, така че очакваме изпълнение между 5 и 10%“, каза Ангелкова. „Очакваме отново да имаме чуждестранни туристи от нашите съседи – Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния, както и ръст на туристите от Германия и Великобритания. Регистрираме ръстове на записванията до момента, макар и в малка степен, и от Белгия, Австрия и Италия. Това, което е много важно, е да разберем каква е готовността на курортите ни и на представителите на бранша и хотелиерите, за да посрещнем всички тези туристи“, обясни тя.

Министър Ангелкова обясни, че предстои да се направят още разчети, но изрази своята убеденост, че в Банско всички писти са регистрирани в министерството и е съобразена тяхната степен на сложност. „Разбира се, че ще продължим проверките и в тази връзка, за да видим дали се спазват наредбите за информационната обезпеченост с цел осигуряване на максимално добри условия и максимално високо качество на услуги за туристите. Това, което е важно и което работната група за планинския туризъм, която като министър на туризма създадох миналата година и която продължава своите действия и сега, е, че трябва да се намери компромисно и балансирано решение за това как да се създадат максимално улеснени условия за изграждане на нови писти и съоръжения“, коментира тя.

„Предвиждат се след това и изменения в редица други закони“, каза тя и уточни, че това предложение ще намери своето отражение във втория законопроект на Закона за туризма, където освен регулирането на планинския туризъм, ще бъдат адресирани и проблемите, свързани с къмпингуването и със статута на националните курорти, което касае също и Банско.