Президентът на Швейцария е на посещение у нас - bulgaria.utre.bg

Президентът на Швейцария е на посещение у нас

02 ноември 2017, 14:10 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на двустранните отношения

Обсъдихме какви са перспективите за продължаване на Швейцарско-българската програма, настоящата рамка на която изтича през 2019 година. Убедени сме и вярваме, че тази програма трябва да продължи, защото носи не само средства, а и един друг модел за организация на нашето общество в различни важни сфери от живота ни. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с президента на Швейцария Дорис Лойтхард, която е на официално посещение в България.
Това е второ официално посещение на швейцарски президент в София в историята на двустранните отношения след първата визита през 2003 година. Президентът Радев отбеляза, че днешната визита е продължение на дългогодишните отношения между Швейцария и България в дух на партньорство и разбирателство, на споделени ценности и европейски дух.
Двамата президенти са обсъдили различни въпроси, не само такива, свързани с двустранните отношения, но и засягащи регионалните, европейски и световни проблеми. Българският президент открои със задоволство нарастващата активност на двустранните икономически връзки. За миналата година двустранният обмен е размер на 260 млн. евро, а Швейцария е деветият по ред инвеститор в България с повече от 1,8 млрд. евро за последните 20 години. Обсъдихме пътищата, по които това сътрудничество да се разширява, особено в областта на инвестициите, развиването на малките и средните предприятия, на сектора на информационните технологии, каза Радев.
Президентът изрази задоволство от особено ефективната по думите му Швейцарско-българска програма, обхванала за последните години множество сфери, свързани с правосъдната реформа, върховенството на закона, сигурността, околната среда и, особено важното, образование. Програмата ДОМИНО /абревиатура на "Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото"/ стартира наистина нов подход към дуалното образование и обучение в България, даде добър пример как може да свърже образованието, младите хора, с интересите на бизнеса, посочи президентът Радев.
Българският държавен глава изтъкна, че посещението на швейцарския президент идва в много важен момент за България, когато страната поема председателството на Съвета на ЕС и трябва да работи така, че да координира по най-добрия начин усилията на европейските институции за запазване на единството на Съюза и за повишаване на доверието на европейските граждани в тези институции.
По думите на Радев България има ясни послания, свързани с конкурентоспособност, консенсус и особено с бъдеща кохезионна политика. В това отношение сме благодарни на Швейцария, че въпреки че не сте член на ЕС, вие продължавате с вашата кохезионна подкрепа, каза Радев. Президентът посочи също като много важен приоритет Западните Балкани. Ясно сме дали становището си, че Европа трябва да предостави европейска перспектива на Западните Балкани, в противен случай те лесно могат да предоставят балканска перспектива на Европа, каза държавният глава.
Президентите са обсъдили днес важни проблеми от дневния ред на Европа като сигурността, мигрантската криза и какво е значението на България да бъде член на Шенген, защото, по думите на президента Радев, това е начинът, по който България може да допринесе за общата европейска сигурност, за контрола и защитата на външните европейски граници. В това отношение усещаме солидната подкрепа на Швейцария, за което благодарим, отбеляза държавният глава, който изрази надежда, че с това мнение и влияние по въпроса България скоро ще бъде член на Шенгенското пространство. Ценим високо усилията на Швейцария за по-голяма сигурност в Европа с участието ѝ в различни мисии, посочи Румен Радев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета