Цветанов: Вотът на недоверие ще бъде загуба на време - bulgaria.utre.bg

Цветанов: Вотът на недоверие ще бъде загуба на време

02 ноември 2017, 12:59 | Мила Иванова
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

Внасяне на вот на недоверие в навечерието на бъдещото ни председателство на Съвета на ЕС е показател за политическа незрялост

„Разбира се, че това ще бъде една загуба на време, защото страната има съответните добри показатели и опозицията няма алтернативни решения за това, което сме направили досега. Ще бъде загуба на време, но трябва да се съобразим с конституционните разпоредби и парламентарната практика“, заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, в отговор на въпрос дали очаква смислен дебат по обсъждането на готвения от опозицията вот на недоверие към правителството.

„Това е нормалната парламентарна процедура и се радвам, че в общи линии вече решават дебата да го водим в пленарна зала, защото не смятам, че е коректно ежедневно да се хвърлят някакви обвинения, които въобще да не кореспондират с истината. Опозицията е в правото си. Когато прецени, че иска да поиска вот на недоверие, тя трябва да внесе съответните мотиви. Дебатът ще се води в зала. Предполагам, че другата седмица ще започнат някакви консултации. Ние се придържаме към начертаната програма, приемането на бюджета и законодателството, което има пряко отношение към ангажиментите по управленската ни програма. От тази гледна точка, вотът на недоверие ще ни отнеме може би половин ден, за да може да се водят дебати, иначе нямаме промяна от това, което сме си начертали”, заяви Цветан Цветанов.

По думите му внасянето на вот на недоверие в навечерието на бъдещото ни председателство на Съвета на ЕС е показател за политическа незрялост. „Аз не мога да повярвам, че една партия, която претендира за 100-годишна история, загърбва националните приоритети, които са свързани с председателството”, обясни Цветанов. Според него по време на дебата ще бъдат изречени много неистини. Той напомни, че от ГЕРБ са изготвили регистър на фалшивите новини.

От друга страна, той коментира, че вероятно след гледането на бюджета на първо четене в пленарна зала, министър-председателят ще внесе и предложение за персоналната промяна в Министерство на здравеопазването, може би на 10 ноември. „Виждате, че един човек беше омаскарен, без да има абсолютно никакви основания за това. Това е все пак негов избор и премиерът се е съобразил с желанието му. ПГ на ГЕРБ ще се съобрази с предложението, което ще бъде внесено от премиера, защото ние седим зад него, който има всички права да предлага рокади в МС. Изцяло сме солидарни с решението на премиера и не стои на дневен ред да има някаква промяна“, каза той.

Цветан Цветанов коментира и темата с партийните субсидии, като заяви, че е по-добре държавата да осигури необходимия финансов ресурс за субсидии, отколкото определени бизнесмени или кръгове, да финансират една кампания. „Ако погледнете отчетите, които бяха коментирани от Сметната палата във връзка с президентската кампания, ще си зададете много въпроси. Цветанов заяви, че не си е променил позицията по тази тема.

„И към настоящия момент сме заявили позицията си, че ще подкрепим резултата от референдума. Той не беше проведен по начина, по който трябваше да бъде приет в НС и нямаше мнозинство за приемането на тази законодателна промяна. В Изборния кодекс са записани много ясно какви са възможните субсидии за партиите“, коментира Цветанов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета