Можем ли да ядем до щастие?

Общество

02-11-2017, 07:16

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Да ядем сами е вредно за здравето ни

Захарта е като наркотик и афектира хормоните ни на щастие

аистина сме това, което ядем. Според изследване на британски учени диетата е критична за щастието ни, предава Дейли Мейл.

Изследването открива, че: вредната храна засяга психичното ни здраве и променя нивата на кръвната ни захар - достигайки високи моменти, а след това и ниски, заради което захарта променя настроението ни; протеинът е ключов за сератонина и допамина; има ключови нутриенти, от които мозъкът се нуждае, за да е щастлив, сред които витамин Б, калций, желязо, магнезий, цинк и др.

Когато сме тъжни захарта редовно се оказва комфорта ни - обаче има уловка. Макар и веднага след консумация на нещо сладко да се чувстваме щастливи, след това ще има период, в който сме и тъжни, както при някои наркотици. Ако избягваме да използваме захарта за стимулант на щастието можем да си помогнем и да избягваме и промените в настроението.

Стресът изразходва количествата ни на витамин Б - той намалява умората, подобрява нервната система, паметта и когнитивните функции. Добри източници на витамин Б са: мазни риби, пуйка, мляко и кафяв ориз.

Желязото е полезно, защото помага с движението на кислород към мозъка ни. За него добър източник е червеното месо.

Калцият помага с преминаването на съобщения през нервната ни система, както и за регулиране на хормоните. Добър източник за него са зелените зеленчуци.