М. Маринов: Няма абсолютно сигурно място по целия свят

В национален аспект правим всичко възможно да взимаме мерки

За съжаление последния атентат в Ню Йорк доказа отново тезата, че няма абсолютно сигурно място в целия свят и че средата за сигурност в световен аспект е силно променена. Това каза в студиото на БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов.

"По стечение на обстоятелствата с директора на ГД "Национална полиция" бяхме преди 5 дни на работно посещение в Ню Йорк и при срещата с шефа на контратерористичния център посетихме и мястото, където стана този атентат. Там на място видяхме силно полицейско присъствие, много граждани и въпреки тези мерки няма как да се продатврати едно такова действие на както ние ги наричаме "вълк-единак", който ползва общодостъпни транспортни средства предприе този терористичен акт", обясни главен комисар Маринов.

"В национален аспект правим всичко възможно да предвидим основно при събиране на масови мероприятия, при посещение на места, където се концентрират много хора, да взимаме мерки. За съжаление, едно такова решение няма 100-процентова гаранция, че ще бъде предотвратено. Това, разбира се, не трябва да кара гражданите да изпадат в паника. Правим всичко възможно това нещо да не се случи на наша територия. МВР взима всички мерки, които са в неговите компетенции. За да има ефективно действие и противодействие на това нещо смятам, че трябва да има инициативи в цялото общество", коментира още той.