Цв. Цветанов: Няма одобрено име за нов здравен министър

По-рано и Даниела Дариткова отрече да е говорено с нея за ведомството

„Не смятам, че българското общество днес е готово да приеме БСП и ДПС в алтернативно управление“, каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод заявката на БСП за вот на недоверие на кабинета „Борисов 3“ за корупция. „Когато излезе новината за вота на недоверие прочетох и друга новина – по данни на Евростат 6.1% е безработицата. Намаление само за една година от 7.2% на 6.1%. Всеки може да си формулира въпросите, които може да задава към управляващите“, посочи той.

„Това, че БСП и ДПС искат да бъдат алтернатива или проявяват някакво несъгласие с политиките на сегашното управление е парламентарна възможност, от която биха могли да се възползват“, каза още Цветан Цветанов.

„Няма име, което да бъде обявено като възможен министър на здравеопазването“, каза Цветан Цветанов по повод оставката на здравния министър проф. Николай Петров. „Няма още одобрено име. В компетентността и правомощията на министър-председателя е да направи предложение“, заяви той. „Вчера на политически съвет темата беше само маркирана, без да имаме конкретно лице, което да е обсъждано като окончателно решение“, коментира Цветан Цветанов.

„Няма обсъждани имена. За възможните варианти се запознаваме повече от медийните публикации“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. „Проф. Петров е доказан професионалист. Поне досега не бях чул някой да говори нещо лошо за него. Той е толкова внимателен и ерудиран, не съм присъствал или чул да е повишил тон. Винаги е много консенсусен и търси диалога, за да реши проблемите, които стоят“, обясни той. „Правителството е в ясната си визия за борба с корупцията и взимането на най-правилните управленски решения“, каза още Цветан Цветанов.

„Другата седмица ще имаме внасяне на проектобюджета и гледане в пленарна зала“, посочи Цветанов. „Днес и утре ще се гледа проектобюджета в ресорните комисии по дадените секторни политики“, обясни той. „Затова може би не сме толкова бързи във взимането на решение за смяната и новото лице, което ще бъде министър на здравеопазването“, коментира Цветан Цветанов. „Другата седмица има изнесено заседание на МС съвместно с ЕК и съответните ресори“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Вчера някой ми каза кулоарно, че един бивш вицепремиер от служебния кабинет е ходил в дадени здравни заведения, за да търси нещо, с което да подпомогне искането на вот на недоверие в сферата на здравеопазването“, заяви Цветан Цветанов във връзка с оставката на здравния министър проф. Николай Петров. „Това е служебен вицепремиер, който в момента няма абсолютно никаква компетентност и е далече от тази сфера. Много е странно, че е ходил да търси такива неща“, посочи той. На въпрос би ли го назовал по име, Цветан Цветанов коментира: „Казаха ми го и не съм сигурен, че това е така“. „Мога да приемам това като сценарий, който е бил заложен по време на служебния кабинет“, допълни той. „В момента не знам дали Николай Петров е извършил закононарушение. Говорим за одитен доклад, възложен по време на служебния кабинет“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Тогава много силна беше волята на тогавашния служебен кабинет да овладее държавата и да се търсят повече компромати, но не и да се правят повече политики“, заяви той. „Вчера, когато говорихме с Валери Симеонов и с колегите, казаха, че дори самият Николай Петров не е знаел, че това е човекът, който живее на семейни начала с неговата дъщеря“, коментира Цветан Цветанов. „Не искаме да бъдем разследващ орган и морална политическа полиция. Съобразяваме се с обществените нагласи и с това, което предизвиква негатив в управлението и личното решение на Николай Петров“, каза още той.

Д-р Даниела Дариткова заяви, че с нея все още не е говорено да стане здравен министър, тъй като нейната сила е в парламента. „За съжаление ситуацията се повтаря. Факт е, че вече девет години съм в политиката и в сферата на здравеопазването. Донякъде е логично при всяка смяна на министър, аз да бъда евентуално търсена и ориентирана към поста“, каза д-р Дариткова.

Според нея трябва да се търси устойчиво решение в сферата на здравеопазването.

„Моята сила е тук в парламента. Парламентарната здравна комисия и нормотворчеството в тази сфера се нуждаят от стабилност. Разчитам правителството и премиерът да намерят доброто решение. С мен не е говорено и не съм чула обсъждани имена“, каза д-р Дариткова. Попитана дали министерският пост трябва да бъде зает от заместник-министър Мирослав Ненков, д-р Дариткова отговори, четози въпрос трябва да бъде зададен към премиера и правителството. „Парламентарната здравна комисия в момента е в бюджетна процедура. За нас е важно тази процедура да мине успешно, за да гарантираме нормално функциониране на сектор „Здравеопазване“ следващата година“, допълни д-р Дариткова.