Белгийските националисти подкрепят Пучдемон и упрекват Рахой в цинизъм - bulgaria.utre.bg

Белгийските националисти подкрепят Пучдемон и упрекват Рахой в цинизъм

01 ноември 2017, 12:24 | Мила Иванова
  • Снимка:
    wikipedia

Пучдемон пристигна в Брюксел, но вчера заяви, че целта му не е получаване на закрила, а на гаранции за справедлив процес в Испания

Председателят на водещата белгийска партия Нов фламандски алианс Барт де Вевер заяви, че отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е приятел, който няма да бъде изоставен, съобщиха местни медии.
Пучдемон е приятел и е винаги добре дошъл у дома. Няма да изоставим никой от приятелите си. Не обръщам гръб на приятелите, дори когато имат грижи. Поддържаме връзка с партии и движения в Каталуния и в Испания, обобщава Де Вевер. Опасявам се, че испанският премиер Мариано Рахой играе много цинична игра, прибегна до насилие срещу собствените си сънародници, постави ги в ъгъла умишлено, коментира той.
 Де Вевер е кмет на Антверпен и е възприеман като най-влиятелния политик в Белгия след крал Филип. Водената от него НФА е мандатоносител за съставянето на сегашното коалиционно правителство, а в програмата ѝ в дългосрочен план е преследването на целта Белгия да се превърне в конфедеративна република.
Пред медиите Де Вевер признава, че НФА е в контакт с отстраненото каталунско ръководство. Преди дни държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, водещ представител на НФА, очерта възможността Пучдемон да поиска политическо убежище в Белгия. Ден по-късно Пучдемон пристигна в Брюксел, но вчера заяви на пресконференция, че целта му не е получаване на закрила, а на гаранции за справедлив процес в Испания.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят