Прокуратурата работи по 3 версии за катастрофата на АМ "Тракия"

Общество

01-11-2017, 08:44

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР: Най-вероятно умора на водача е причина за катастрофата на АМ "Тракия"

Не съществува моторно превозно средство над 3 тона, което да не е снабдено с тахографски уред, каза А. Попов

Ще повдигнат обвинение на шофьора на автобуса, който катастрофира в понеделник вечерта на автомагистрала "Тракия". 17 души пострадаха при инцидента. Пътници твърдят, че шофьорът е заспал зад волана, а транспортното министерство започна спешна проверка на фирмата-превозвач.

„Работи се по три версии след катастрофата на магистрала „Тракия”. Първата е преумора на шофьора, което е довело до заспиването му зад волана. Втората – техническа неизправност на автобуса. И третата – дали е налице засичане или заслепяване на водача на превозното средство. Към момента свидетелските показания клонят към версията за преумора, но не са изключени и останалите две версии”, коментира Мина Грънчарова, районен прокурор – Ямбол.

По думите й по закон има задължение във всеки автобус да има тахографски уред. Тепърва предстои да се установи и дали е имало нарушения при определяне на работното време и почивките на шофьорите на автобусите. Предстоят разпити на длъжностни лица.

„Не съществува моторно превозно средство над 3 тона, което да не е снабдено с тахографски уред. Шайбата се поставя допълнително в него и отчита движението, престоя и почивките на шофьор в рамките на 24 часа”, коментира за Нова Телевизия зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

По думите му тахографският апарат на катастрофиралия автобус или е махнат от преводното средство, или е изпаднал по време на пътния инцидент.

От министерството на транспорта изчисляват, че от началото на годината са съставени 28 акта на стойност 10 300 лева за нарушения при правилното функциониране на тахографите, неосъществяване на контрол върху попълването на пътните листове.