Честит празник на народните будители!

Общество

01-11-2017, 06:12

Снимка:

maxpixel

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Българите - прозрели и научени ли сме?

За пръв път Денят на народните будители - 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909г. Дотогава на тази дата се е празнувал денят на Свети Иван Рилски (по стар стил). През 1922г. Народното събрание обявява този ден за празник на всички "заслужили българи", както са се изразявали тогава.

В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек oсъзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които довели българския дух до свободата. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Празникът възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война, в което за българското общество възрожденският идеал вече се вижда нереалистичен. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование. Още 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките. Един народ, така отдаден на науката и своите учители, не би могъл да пренебрегне тези, които са го събудили за нов живот. На 1 ноември България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, на 28 октомври 1992 г., се възобновява. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария".

По традиция в Деня на народните будители ще бъде изпълнен ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация. Ще бъде извършена тържествена смяна на караула. Началото на този ритуал бе поставено преди пет години по инициатива на президента Георги Първанов.

А кои са будителите днес? Предстои да разберем...