Китай и Южна Корея сложиха официален край на дипломатическия спор

Свят

31-10-2017, 19:34

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Те признават "голямата важност" на отношенията между двата съседа

Южна Корея и Китай официално прекратиха дипломатически спор след месеци на напрежение и икономически рестрикции, предизвикани от разгръщането на спорна противоракетната система за отбрана на САЩ, информира СиЕнЕн. САЩ разположиха система за противоракетна отбрана в Южна Корея във връзка със заплахата от КНДР.

В съобщения на външните министри на Южна Корея и Китай се отбелязва, че признават "голямата важност" на отношенията между двата съседа.

Те са постигнали съгласие за засилване на сътрудничеството, което да бъде в интерес и за двете страни, както и възстановяване на сътрудничеството във всички области възможно най-скоро.

Отношенията между Пекин и Сеул се влошиха, след като Южна Корея обяви през юли 2016 г., че на нейна територия САЩ ще разположат елементи от противоракетна отбрана за защита от потенциално нападение на КНДР.

Веднага Китай обяви, че системата може да засегне "легитимните национални интереси на Китай в сигурността". Според експерти Китай се нуждае от стабилни отношения с Южна Корея, за да поддържа геостратегическите си интереси на Корейския полуостров.

Разрешаването на противоречията между двете държави идва няколко дни преди първата визита на президента на САЩ Доналд Тръмп в Азия, където той ще посети Китай, Южна Корея и Япония.

Двете страни ще проведат среща в кулоарите на регионален форум във Виетнам за възстановяване на отношенията.