К. Каракачанов: Николай Петров е изключително достоен колега

Николай Петров може да бъде лекар във ВМА, но няма как да се върне на предишната си позиция

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти в отговор на въпрос за подалия оставка здравен министър Николай Петров, че това е един изключително достоен колега, човек с качества и като лекар, и като човек, предава БТА.

"Имах възможността да работя близо 6 месеца с него. Оттук нататък мисля, че той самият ще вземе решение", посочи Каракачанов, който беше сред присъствалите днес на демонстрация на способности на службата "Военна полиция" и СОБТ в Нови Искър.

В отговор на въпрос министърът посочи, че Николай Петров може да бъде лекар във Военномедицинската академия, но няма как да се върне на предишната си позиция във военната болница, тъй като е девоенизиран, а длъжността трябва да се заема от военен лекар. Попитан кога ще има началник на ВМА, Каракачанов посочи, че за да няма спекулации или обвинения, че има лични предпочитания, каквито няма, е решил да се направи конкурс. "От хората, които имат право да се явят - да се явят, и който се представи най-добре", добави той. Министърът прогнозира, че ще има поне трима кандидати.

На въпрос за доставените двигатели за изтребители МиГ-29, Каракачанов посочи, че е налична документацията, че те са ремонтирани в РСК "МиГ", като за шест от десетте двигателя се очакват оригиналните формуляри за произхода им. "Не сме давали срокове, изпратили сме писмо, на което очакваме отговор", отбеляза министърът. Попитан как може да се обясни забавянето, Каракачанов каза, че смята, че фирмата, ангажирана с доставката на двигателите, е трябвало малко по-рано да подготви нещата, а не достави двигателите и сега тепърва да се чака доставката на оригиналните формуляри. Попитан дали в тази ситуация пилотите в авиобазата "Граф Игнатиево" са спокойни, министърът отговори, че смята, че това е така, защото още миналата сряда е имало среща с ръководството на авиобазата и им е било обяснено защо двигателите не са предоставени за използване.

"С учението показахме, че Военната полиция придобива нови способности и като обучение на личния състав, и като нова техника", коментира Каракачанов видяното днес в Нови Искър, като добави, че обществото може да има пълно доверие, особено във времената, в които живеем. "Опитваме се като правителство, и аз, като министър на отбраната и вицепремиер по сигурността, да обединим усилията и на органите на МВР и на Военната полиция да се справяме с тези проблеми, които в други страни дадоха доста негативни резултати", посочи Каракачанов.

На демонстрацията бяха показани способности с военна бронирана техника - машини "Пясъчна котка", умения по обезвреждане на вризвни устройства, работа със специално обучени кучета, охрана на ВИП-лице и реагиране на засада. В нея преди празника на службата "Военна полиция" - 5 ноември, участва и Специализираният отряд за борба с тероризма към МВР. Беше припомнено, че използването на кучета е един от най-ефективните начини за откриване на взривни вещества. Към настоящия момент Военната полиция използва технически средства за тези цели, но паралелно с това работи по проект за придобиване на кучета за откриване на взривни вещества и наркотици, в партньорство с армията на САЩ. Директорът на службата бригаден генерал Борислав Сертов обясни, че показаният днес специализиран автомобил е началото на проекта, след което в Пловдив ще бъде изградено място за отглеждане на специализирани кучета, каквито ще бъдат доставени. В началото те ще бъдат около шест.

Директорът посочи, че стриктно се придържат към бюджета на службата, но също имат нужда от допълнително оборудване. В службата също има некомплект, сходен на този във видовете въоръжени сили - около 15-20 процента от щата е незает.