Манафорт и негов сътрудник с 12 обвинения в разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

68-годишният Манафорт е обвинен в изпиране на над 18 млн. долара, които той използвал за придобиване на собственост, стоки и услуги в САЩ

След като бившият шеф на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, и неговият сътрудник Рик Гейтс по-рано днес се предадоха на властите в централата на ФБР във Вашингтон, Асошиейтед прес предаде подробности за обвиненията срещу тях.
Обвиненията произтичат от разследването на назначения от министерството на правосъдието на САЩ специален прокурор Робърт Мълър за предполагаемата руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. Обвиненията срещу Манафорт и Гейтс включват 12 точки, включително заговор срещу САЩ, заговор за пране на пари, действия като нерегистриран чуждестранен агент-лобист, няколко обвинения, свързани с недеклариране на банкови сметки и финансови операции в чужбина. Според обвиненията двамата са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки в Кипър, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейшелските острови. Така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара.
68-годишният Манафорт е обвинен в изпиране на над 18 млн. долара, които той използвал за придобиване на собственост, стоки и услуги в САЩ. Той скрил този доход от министерствата на финансите и правосъдието. Гейтс превел над 3 млн. долара от офшорни сметки към други, които били под негов контрол, се посочва в обвинителния акт, разпространен днес от офиса на специалния прокурор Мълър.
Манафорт бе уволнен като шеф на кампанията на кандидата за президент Доналд Тръмп през август м.г. след като в медиите се появиха твърдения, че е организирал тайна лобистка операция в защита на проруски интереси в Украйна.
Той отдавна е обект на разследване на ФБР за неговите бизнес операции в Украйна и за работата си в полза на Партията на регионите на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Това разследване бе включено в по-широкото разследване на Мълър. АП съобщи по-рано, че още преди 10 г. Манафорт е действал от името на проруски милиардер с цел да прокарва интересите на руския президент Владимир Путин.
АП припомня, че миналото лято Тръмп уволни Манафорт след само два месеца начело на неговата предизборна кампания, след серията от негативни медийни публикации за работата на Манафорт като консултант на чуждестранни организации, опасявайки се, че това ще навреди на президентската му кампания.
Самият Манафорт отрече да е вършил нещо нередно, свързано с работата му за украинците и заяви чрез свой говорител, че тя била "напълно прозрачна и законна". АП добавя, че той едва неотдавна, със задна дата, се е регистрирал в министерството на правосъдието като чуждестранен агент за част от действията си в Украйна. Това, според агенцията, е мълчаливо признание, че той е действал в нарушение на федералните закони за прозрачност.