До 11 ноември може безплатно да проверите техническото състояние на колата си

Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др

Безплатно проверяваме техническото състояние на колата си в Съюза на българските автомобилисти (СБА) от 1 до 11 ноември. Тогава се провежда акция "Зима" 2017. Това обяви председателят на СБА инж. Емил Панчев на пресконференция в централата на СБА.

До 11 ноември всички български шофьори ще могат напълно безплатно да проверят състоянието, светлините и гумите на колите си преди началото на зимния сезон в пунктовете на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое.

Освен профилактични прегледи, водачите ще могат да получат консултации за чистачки, зимни течности и др. съвети за справяне при зимни условия. Ще се плаща само ако се налага подмяна на части.

Самата акция "Зима" започва от 1 ноември, сряда, и продължава до края на месеца. В рамките на кампанията полицаи ще проверяват автомобили, водачи, пешеходци, каруци, велосипедисти. Пътните полицаи ще следят и за толерантност на пътя между отделните участници в движението, съобщи шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

От началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени хора. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко. "Имаме намаление по всички показатели спрямо 2016 г. Пътна полиция осъществява засилен и ефективен контрол, за да може най-агресивните да бъдат санкционирани. За първите девет месеца т.г. има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година", каза още Рановски и поясни, че акция "Зима" ще бъде на три етапа.

При първия етап от 1 до 10 ноември ще има засилени проверки за велосипедисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя. От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с обявения от ОНН Ден без жертви на пътя.

В третия етап от акцията - от 21 до 30 ноември, катаджиите ще проверяват дали автомобилите са готови за зимата.

По време на проверките по пътищата униформените ще следят за изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите. При нарушения ще бъдат налагани санкции.