Председателството ще търси общ подход по ключови въпроси на киберсигурността

Когато говорим за превенция, трябва да мислим за кибер хигиена

„Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще търси общ подход по ключови въпроси на киберсигурността.“ Това заяви председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков, който откри Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

„Инициативата на Европейската комисия, свързана със засилването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност, прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, развитието на капацитети чрез развойни центрове в държавите членки, както и създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от киберкризи, ще бъдат сред въпросите, по които България ще търси общ подход в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г, допълни председателят на Държавна агенция „Електронно управление“.

Росен Желязков открои превенцията и правоприлагането като двата основни подхода за постигане на доверието на потребителите във виртуална среда. „Когато говорим за превенция, трябва да мислим за кибер хигиена, а когато говорим за правоприлагане – да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при престъпни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани. Затова трябва да заложим на силно взаимодействие и на стандартизиран подход, ориентиран към рисковете в областта на кибер сигурността“, коментира председателят на ДАЕУ.

„Границите на държавите са без значение. От значение са общите подходи и постигането на доверието, което е основна предпоставка за развитието на обществените отношения“, подчерта още Росен Желязков пред участниците във форума, организиран от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР и IDC България. В двудневната конференция участват над 300 експерти по киберсигурност от държавния сектор, бизнеса, представители на водещи компании и международни организации.