Н. Нанков: Ще създадем по-здравословна учебна среда

Основната цел на програмата е подкрепа на образованието и създаване на по-здравословна учебна среда

„През следващата година ще подобрим учебната база в 416 учебни заведения в цялата страна“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на пресконференция, на която бяха представени дейностите на приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той уточни, че на 102 учебни заведения от тях бенефициент е Министерството на образованието, а на 42 – отделни общини.

„В рамките на следващата година ще реализираме проекти за подобряване на базата на тези учебни заведения с огромен ресурс, който надвишава с 30% предвидения през предишния програмен период. Акцентирали сме не само върху предучилищното, но и върху основното образование“, каза още той. По думите му 624 млн. лева са разпределени в 72 общини и в три министерства – Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата. „Сметката показва, че за всяко от децата, които посещава тези заведения, се падат по 2464 лв.“, обясни той.

Нанков уточни, че основната цел на програмата е подкрепа на образованието и създаване на по-здравословна учебна среда. „Призовавам към пълна мобилизация на бенефициентите, за да може скоро да имаме висококачествени и ефективни проекти. Монтажните дейности ще стартират още в началото на следващата година“, каза той.