Правителството прие проектобюджета за 2018 година - bulgaria.utre.bg

Правителството прие проектобюджета за 2018 година

30 октомври 2017, 12:45 | Мила Иванова
  • Снимка:
    ПП ГЕРБ

Министър Горанов открои сериозният растеж на финансовата рамка и повтори, че се дават повече средства в няколко сектора като образование, социална сфера и сектор "Сигурност"

Правителството прие проектобюджета за догодина - ден преди крайния срок за внасянето му в Народното събрание. План-сметката предвижда повече средства в социалната сфера и в сектор "Сигурност".
Финансовият министър Владислав Горанов очерта параметрите. Той открои сериозният растеж на финансовата рамка и повтори, че се дават повече средства в няколко сектора като образование, социална сфера и сектор "Сигурност".
В отговор на част от критиките от страна на синдикатите Горанов отбеляза, че най-бързо нарастват разходите там, където е имало най-ниски заплати.
Основните параметри на бюджета са 4% близо растеж на икономиката за догодина, 1% дефицит и нов държавен заем, който ще бъде изтеглен в размер на 1 млрд. лева, с който ще се покрият и стари задължения.
В сектор "Образование" ще се дадат повече средства - близо 330 млн. лева, които основно ще отидат за по-големи възнаграждения.
Също така се дават и повече средства за заплати в армията и за полицаите.
От 1-ви януари е заложено да се увеличи и минималната работна заплата.
Финансовият министър коментира оставката на здравния министър. Проф. Николай Петров е споделил пред него: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми, 60 години се боря за него“. Министър Горанов допълни: „Не е сезирана държавната финансова инспекция. Това, с което разполагаме, е одитен доклад от вътрешния одит на Министерството на отбраната от месец март 2017 година. Наистина ще се запознаем още веднъж с този одитен доклад, за да видим дали има твърдения и някакви закононарушения“. По думите му това, което разбира е, че министърът е предприел, макар и да звучи клиширано, морален акт. „В коридора, когато разбрахме, че това се е случило, тъй като оставката е подадена лично и пред премиера, и на срещата между двамата на 4 очи, това, което разменихме с професора, когото смятам за един много достоен български офицер, беше: „Няма да допусна по никакъв начин да бъде опетнено името ми. 60 години се боря за това име“, каза още Владислав Горанов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета