Л. Павлова: Председателството на Съвета на ЕС не е края на света - bulgaria.utre.bg

Л. Павлова: Председателството на Съвета на ЕС не е края на света

30 октомври 2017, 09:33 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt/ кадър

БСП сами са признали, че до голяма степен повтарят приоритетните за управляващите точки за европредседателството

В студиото на БНТ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че не бива да се дават лоши външнополитически сигнали, като се подхвърлят обвинения в корупция между опозиция и управляващи. Тя допълни, че „светът не започва и не свършва с европредседателството“, но то е важно, защото дава възможност на България да покаже, че е способна да отстоява политики на международно ниво. Павлова подчерта, че подготовката на Европредседателството върви с много добри темпове.

Лиляна Павлова подчерта, че между партиите трябва де се търсят общи позиции и точки, доколкото е възможно, особено в приоритетен сектор като българското председателство на Съвета на ЕС.

"Как да чуят нашият глас, когато чуват само елементарни популистки, манипулативни и гръмки медийни провокации. Трябва да търсим кое да ни събере. Отстояваме своите приоритети и политики. Да търсим разделението е най-лесно", обясни Павлова.

Тя отбеляза, че БСП сами са признали, че до голяма степен повтарят приоритетните за управляващите точки за европредседателството, но заяви, че очаква предложенията на опозицията. "Не се срамуваме от критики. Да проведем един добър дебат в пленарна зала и да чуем предложенията на опозицията, за да отчетем всички гледни точки", добави още тя.

Лиляна Павлова заяви, че обвиненията в корупция са „лесна дъвка за дъвчене“, но е трудна за доказване. Според нея управляващите правят всичко възможно да разследват сигналите за корупция, но недоказаните обвинения петнят репутацията на България. "Сигналите се подават в компетентните органи, не бива да се ползват за политически ПР."

По въпроса с антикорупционното законодателство Павлова заяви, че професионалистите работят усилено законът да се прецизира и заяви, че според нея предложението на опозицията изглежда като връщане на Държавна сигурност. "Виждаме провала на Румънския модел, затова трябва да се поучаваме от грешките. Да намерим компромисен вариант. Трябва да се предприемат мерки за корупцията, но въпросът е как ще се осъществява контролът", каза тя.

Лиляна Павлова изрази надеждата, че до края на мандата на правителството България ще влезе в Шенген и Еврозоната. Според нея България отговаря на изискванията за Шенген, но в неприемането на страната ни „има политически нюанс“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета