А. Джамбазки: Решението за кризата с Каталуния са националните държави

Новата мигрантска политика на ЕС трябва да включват нулева търпимост към икономическата миграция

Евродепутатът и зам.председател на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че изходът от кризата в Каталуния е в националните държави, а не във федерализацията, към която според него Европейският съюз се стреми. Според евродепутата кризата в Испания е резултат от грешната политика на „Европа на регионите“, предава БНТ.

Евродепутатът Ангел Джамбазки припомни, че доста западни страни като Испания, Франция и Белгия не са формирани на принципа на еднонационалната държава, както са формирани повечето източни страни, в това число и България, заради което включват други националности като каталунци, баски и т.н.

Според Джамбазки стремежът към федерализация и разграждане на националните държави е довел в това обществата да имат естественото желание да защитят идентичността си. Той допълни, че тези „фалшиви политики“ за увеличаване на федерализацията довеждат до процеси като референдумите в Испания, Италия и Великобритания.

Джамбазки допълни, че новата мигрантска политика на ЕС трябва да включват нулева търпимост към икономическата миграция. Той отбеляза, че е важно да се връщат корабите с мигранти, да се репатрират извършителите на престъпления и процесите по проверки и връщане да протичат бързо. Според Джамбазки кризата с мигрантите ще се задълбочи, защото Либия все още не е напълно функицонираща държава.

Евродепутатът подчерта, че Европа узрява за правилните според него решения и че онези, които са наричали тези като него „популисти“, сега имат по-крайни възгледи. Като пример той посочи спирането на преговорите с Турция, което преди известно време се е смятало за скандална идея.