Проф. Балтов: Зачестяват случаите с интоксикирани пациенти

Общество

30-10-2017, 07:37

Снимка:

bnt/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ново нападение над медици - този път в столицата

Трудно е да се предвиди поведението на подобни пациенти

В пряко включване за БНТ директорът на столичната УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов коментира, че състоянието на нападнатата и пребита медицинска сестра се подобрява, като се обсъжда дали ѝ предстои операция. Той отбеляза, че случаите с интоксикирани агресивни пациенти, употребили алкохол или наркотици, се увеличават, както и че ще се увеличат мерките за сигурност в лечебното заведение, като се подобри видеонаблюдението и подобри достъпът до клиниките.

Проф. Балтов отбеляза, че пациенти с непредвидимо поведение се фиксират за леглото, но в случая пациентът се е освободил и е нанесъл удари на пострадалата сестра. Той продължи, че е трудно да се предвиди поведението на подобни пациенти и че макар че екипите имат паник бутони, не винаги имат време да реагират.

Проф. Балтов допълни, че днес ще има събрание на отговорните хора за контролирането на достъпа до клиниката, за да се подобри видеонаблюдението и да се увеличи сигурността на хората, които работят в нея. Той подчерта, че ще се направи всичко възможно да се подобрят мерките за сигурност в лечебното заведение, като първата стъпка е да се подобри видеонаблюдението.

Според проф. Балтов зачестяват случаите с пациенти, които са употребили алкохол или тежки наркотици, включително и амфетамини. По думите му те могат да стават свръхагресивни, но с тях се поема нужният риск, защото имат нужда от помощ, която не може да им бъде отказана.