Очаква се през 2018 година всички да имат електронен достъп до данните си за лечение

Всички, които искат да получат своя идентификационен код, могат да го вземат от районните здравноосигурителни каси

Редица документи на хартия, папки с епикризи и какво ли още не, носят винаги със себе си пациентите, съобщават от Телевизия Европа. На това ще се сложи край с електронните здравни досиета. Достъпът до тях ще се осъществява с помоща на дигитален код, който ще бъде индивидуален за всеки пациент. Според Пенка Георгиева от пациентски организации това е един начин за по-голяма прозрачност и контол.
Пенка Георгиева – пациентски организации: „Уникалният код ще даде една възможност всеки един пациент да може в реално време да провери какво се случва с неговото здравно досие. Преди десетина дни имахме сигнал до нас от пациент, който си взима този уникален код, влизайки в системата забелязва, че преди 3-4 дни е хоспитализиран, в следствие на което той веднага алармира институциите, контролните органи, пациентските организации, защото това е една възможност да пазим нашите средства“.
Ангажиментът за попълването на информацията от здравните досиета ще бъде на болниците и лекуващите лекари. Основният проблем според Пенка Георгиева е, че тези досиета са все още непълни.
Пенка Георгиева – пациентски организации: „Тези електронни досиета са все още непълни. Те са на малко хора с малко инфорамация. Това, което нас малко ни притеснява е дали информационната система на НЗОК ще може да издържи тази огромна информация, която е от порядъка на над 7 милиона кода“.
Всички, които искат да получат своя идентификационен код, могат да го вземат от районните здравноосигурителни каси. При обходимост за повече информация пациентите могат да се обърнат и към личните си лекари, допълва Пенка Георгиева.