Вучич: Съществува само едно международно право, което не може да се нарушава и погазва

Вучич каза, че всеки ден е изправен пред исканията на международни представители, че трябва да уважава интегритета на Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес във връзка с провъзгласяването на независимостта на Каталуния, че съществува само едно международно право, което не може да се нарушава и погазва, а международната общност е проявила лицемерие, защитавайки го в този случай и нарушавайки го в случая с Косово, съобщи Танюг.
Колкото и да сме на страната на Испания, която показа искрено приятелство със Сърбия от свои причини като Каталуния или Баския, но за разлика от други показа това, знам, че на всеки сърбин е трудно да гледа шумното лицемерие всеки ден за зачитането на териториалната цялост, каза Вучич на пресконференция след разговор с президента на Република Сръбска Милорад Додик.
Вучич каза, че всеки ден е изправен пред исканията на международни представители, че трябва да уважава интегритета на Косово, на което отговаря, че Сърбия има конституция, в която не е призната независимостта на Косово и не може да отговори на техните искания.
Вучич каза, че има две разлики между случаите с Каталуния и Косово, за което той ще говори по-подробно утре. Той обясни, че Каталуния противоправно, но в съответствие с принципа за самоопределение, е провела някакъв референдум, а в Косово дори и референдум не е имало, освен фалшивия от 1991г. и фалшивата конституция от Качаник. Той посочи, че в Каталуния всичко е преминало мирно, а в Косово с агресия са създали ситуацията каквато бе и днес трябва да се изправим пред тази реалност.