Връщаме часовните с час назад

Общество

29-10-2017, 06:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

България въвежда лятното часово време през 1979 г.

Тази нощ преминахме към зимното часово време. В 4.00 ч. през нощта върнахме стрелките на часовниците си с час назад.

Всяка година, в последните дни на месец октомври под прожекторите на общественото внимание попада темата за смяната на часовото време. За децата промяната се равнява на един час сън повече, за работещите по строго определен дневен график- местенето на часовника е излишен стрес. Нещо повече- по-голяма част от хората изпитват объркване и не знаят всъщност напред или назад трябва да преместят стрелките. Не са малко и тези, които искат смяната на часовото време да отпадне. Според тях ефектът за пестене на електроенергия става все по-малък през годините.

Сметките показват, че въртенето на стрелките икономисва между 0.5 и 3 % от общото потребление на електрическа енергия.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.

Преминаването от лятно към зимно часово време освен че пести енергия, чисто икономически, осигурява на хората повече светлина и повишава активността им. Според много специалисти обаче, смяната на времето има негативно влияние върху здравето ни, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия.

Експертите оценяват на 131 млрд. евро средствата, отделени за лечения на заболявания, причинени от изкуственото придвижване на стрелките. Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата – с 66%, а инфарктите – със 75 %.

119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Поради различни съображения има и страни, които не използват смяната на часовника. Например от 2005 – 2015 от лятното часово време са се отказали Казахстан, Киргизстан , Украйна, Армения, Азербайджан, Египет, Пакистан, Бангладеш и Ирак.