Хиляди се събраха в Мадрид за единство на страната (видео)

Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици в Мадрид

Хиляди хора се събраха днес на един от централните площади в Мадрид, за да призоват за единство на Испания, след като Каталуния обяви независимост, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, цитира БНТ. Повечето от присъстващите на площад Колон носеха испанското знаме, мнозина го бяха наметнали през рамене. Участниците в акцията скандираха "Да живее Испания! Да живее Каталуния". Имаше и плакати с призиви отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да отиде в затвора.

Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици в Мадрид. Към шествието се присъединиха и испански политици. По данни на полицията не е имало инциденти по време на демонстрацията.

Карол Делга, лидерка на френската област Окситания, граничеща с Каталуния, заяви днес в писмено изявление, че испанските и каталунските лидери трябва възможно най-скоро да започнат преговори, за да запазят гражданския мир. Вчера каталунският парламент одобри резолюция за започване на процеса за независимост.

Сенатът на испанския парламент пък одобри прилагането на член 155 от конституцията и пряко управление над Каталуния, след което испанският премиер Мариано Рахой обяви, че уволнява каталунското правителство, разпуска каталунския парламент и насрочва нови регионални избори на 21 декември.

На 1 октомври в Каталуния беше произведен референдум за независимост от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на сто от гласувалите се обявиха в подкрепа на независимостта. Мадрид обаче смята всенародното допитване за нелегитимно и отказва да признае резултатите му.