Синоптик: Валежите в Бургаско не са феномен

От разказите на хората в наводнените къщи водата е дошла изневиделица

Валежите, които паднаха в Бургаско, не са нечувани или невиждани. Това каза в ефира на биТВ синоптикът Анастасия Стойчева, която прогнозира времето вече 17 години.

„В архива на Националния институт по метеорология и хидрология има много такива случаи. Най-близката година е 2014 г. Беше издаден червен код за Бургаска област. През 2006 г. най-значителният 24-часов валеж е в Малко Търново – 301 литра, тоест доста по-големи количества от тези, които се случиха сега”, заяви синоптикът.

„Най-неподходящата дума, която може да се използва, е нечуван или невиждан”, категорична беше тя.

Синоптикът отбеляза, че от разказите на живеещите в наводнените къщи става ясно, че водата е дошла изневиделица, като по думите ѝ това доказва, че самият дъжд, макар и значителен като количество, не би могъл да предизвика такава приливна вълна.

В момента имате затруднения да гледате видео, защото използвате плъгин за блокиране на реклами. Опитайте да го видите отново, след като ни добавите във вашия white list или го изключите

„Още от неделя бяхме наясно с това какво ни очаква, по тази причина издадохме оранжев код в два последователни дни”, подчерта Стойчева, която е ръководител сектор „Метеорологични прогнози" и оперативен синоптик”.

"Институциите, които получават прогнозите, са президентът, премиерът, министрите на образованието, на регионалното развитие, на околната среда и водите, както и председателят на БАН", изреди тя.

Тя подчерта, че самият оранжев код е достатъчно притеснителен, тъй като при него се прогнозират явления с голяма интензивност, с изключителни материални щети, и опасност, която може да доведе и до човешки жертви. „Тези предупреждения не са просто за да оцветим картата, тя е носител на информация, която трябва да засили вниманието и всички да се подготвят”, посочи тя.

„Още във вторник кодът беше оранжев, при това беше издаден в понеделник в 12 ч. Когато приготвяме предупреждения за опасни явления, те са готови от предното денонощие, тоест 12 часа по-рано за следващото денонощие”, изтъкна синоптикът.

Тя призна, че на 24 октомври в института са имали технически проблем по обяд, но той не е засегнал материалите, на базата на които се изготвя прогнозата за времето. „Бяхме готови с тази прогноза. Вместо в 12 ч. технически на страницата на института се появи в 13 ч., тоест с един час закъснение. Но категорично кодът беше оранжев още тогава”, подчерта Стойчева.