ЦРУ купи български апарати за измерване на радиация

Общество

27-10-2017, 15:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще изградят балкански научен и медицински център в София с технология от ЦЕРН

Българските учени са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция

В момента най-актуалната разработка на Института за космически изследвания и технологии към БАН е апаратура за измерване на космическата радиация, каза днес във Варна проф. Димитър Теодосиев, председател на Научния съвет на института, цитиран от БНТ. Той уточни, че към този тип уреди проявяват интерес както други държави, така и американското ЦРУ, което вече е купило три.
Сега Институтът работи по четири големи проекта на обща стойност около 700 хиляди евро, като финансирането е по международни инструменти, допълни Теодосиев. По думите му най-големият проект е за 400 000 евро и е свързан точно с разработването на летателна апаратура за измерване на космическата радиация, която ще се ползва при втората мисия до Марс през 2020 г. Идеята е българският уред да кацне със спускаемия апарат.
Аналогичен уред работи на спътника, който вече отиде до Червената планета и в момента е на орбита около нея, допълни Теодосиев.
Институт вече има възможност да надгради проекта за първата в света космическа оранжерия "Свет", чиято разработка бе купена преди години от НАСА и в момента се ползва в американския модул на Международната космическа станция, допълни Теодосиев. По думите му това ще стане възможно чрез нов проект, който ще стартира през следващите месеци. Идеята е да се подобрят технологиите за отглеждане на растения в космически условия. Теодосиев уточни, че българските учени са разработили нови варианти за оранжерия, като не е изключено и тя да бъде качена на Международната космическа станция.
Има шансове българските разработки за космически храни в Института по криобиология да продължат да се развиват, тъй като към тях има международен интерес, каза още Теодосиев. По думите му освен при космическите полети, за тези продукти се търсят и други приложения, основно в медицината и промишлеността.