Е. Захариева: 2.4 млн средства са осигурени за Комуникацонния план на председателството

Българското председателство е уникална възможност

За Комуникационния план за Българското председателство са осигурени средства  в размер на 2,4 млн. лв. Това каза по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговорна въпрос заБългарското председателство на Съвета на ЕС предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Захариева поясни, че от тях 400 хил. лв. са за тази година и 2 млн. лв. за следващата. „Окончателният комуникационен план ще бъде одобрен до края на ноември месец“, добави вицепремиерът Захариева. „Българското председателство е уникална възможност освен да имаме успешна програма  да покажем, че можем да отстояваме националните си интереси, но и да постигаме общите интереси на ЕС. Уникална възможност е да представим България и страната ни в позитивен план“, каза Захариева.

Тя увери, че за първи път българските задгранични представители в страните от Западните Балкани са задължени да включат в годишните си планове действия свързани с осъществяване на контакти с институциите, властите на местното самоуправление и НПО за изработване на проекти по линия на програмата за развитие. „Ние стимулираме нашите посланици там да са активни, за да могат да популяризират тази програма пред местните власти и неправителствените организации“, каза Захариева. Според нея Програмата за развитие може да се използва да се популяризира България.