Собствениците на язовир "Чотората" не поеха отговорност за бедствието

Той не може да залее населени места, според собствениците му

Собствениците на язовир „Чотората” край с. Трояново в община Камено, чиято стена се скъса, са категорични, че той не може да залее населени места и да е причина за наводненията в Бургаско. Димчо Мутафов и съпругата му Елена Димитрова, която е и общински съветник от БСП в Камено, отхвърлиха обвиненията в ефира на БиТВ. Съсобственици на язовира са синът и съпругът на общинската съветничка.

„Жертвите са на много голямо отстояние от язовира, който ние стопанисваме. Немислимо е това място да бъде залято от язовира”, категорична беше Елена Димитрова.

„Не се задържат по-големи количества вода заради рибата. Имаме си изпускател, който е на определена кота, и ако водата се вдигне, тя излиза от преливника”, подчерта Димчо Мутафов.

По думите му язовирът е поддържан и са изпълнени всички предписания. Има видеонаблюдение и инфраструктура, има и авариен план. Той изтъкна, че разполагат с протокол за контрол на язовирната стена от 2016 г.

Мутафов каза, че в нощта на потопа са следили обстановката и около полунощ са били известени от хората, които живеят в района.  Той допълни, че са предупредили институциите, а самото скъсване на язовира е станало към 3:10 ч. през нощта.  „Нашият язовир е на такова място, че не може да залее нито населени места, нито постройки”, убеден е Мутафов.

Водното огледало на „Чотората” е около 30 декара, 2,5 м е в най-дълбоката част, а по-голямата част е с по-малка дълбочина. По думите му в язовира е имало около 30-40 000 литра вода и това количество е много малко в сравнение с водата, която е паднала по склоновете.

„Улиците на Трояново са разрити. Те не са разрити от нашия язовир, а от потопа”, отбелязва още собственикът. „Нашият язовир е на най-долното ниво от каскада от 4 язовира, които се намират в западната част на с. Трояново. Всичката вода от четирите язовира мина през с. Трояново и след това през нас”, заяви той.

Водата влиза в дере, което отива към селата Желязово и Русокастро, където по думите на Мутафов няма поражения.