Н. Нанков: Работим и по версия за неспазени предписания за наводненията - bulgaria.utre.bg

Н. Нанков: Работим и по версия за неспазени предписания за наводненията

27 октомври 2017, 09:13 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt.bg/кадър

Инфраструктурата е наистина в трагично състояние

Факт е, че имаме силен интензитет на падналите валежи - на места и над 200 литра на кв. метър. Извършва се обаче и проверка за смъртните случаи, областният управител е сезирал прокуратурата. И днес предстоят анализи каква е вероятността водният ад да е от неизправни микроязовири. Това заяви за БНТ регионалният министър Николай Нанков.

"От 2016 г. имаме Държавната агенция за метрологичен и технически надзор като отговарящ орган за водоемите, експертите дават предписания, собствениците са длъжни да спазват тези предписания. Една от версиите, по които се работи, е неизпълнение на такива предписания", коментира министърът.

Нанков каза, че инфраструктурата е наистина в трагично състояние. Още на 25 октомври са били почиствания свличания на земна маса по АМ "Тракия". Все още обаче има проблем по републиканската пътна мрежа, основно пътя Бургас-Средец, където движението се извършва еднопосочно в рамките на 400 метра, заради пропадания на земна маса. В рамките на населените места положението е трагично, с техника и работна сила се опитват да помогнат на хората.

По думите му най-засегнати от водната стихия са селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. В Горно изворово е потопена пречиствателната станция. Още вчера отпуснахме 400 000 лв за община Бургас и 600 000 за община Камено. Тези средства са за най-неотложните щети от гледна точка на инфраструктура и засегнати имоти.

"Всички потенциално опасни дерета в община Камено бяха предварително почистени, в момента тази политика се извършва и се развива в огромен дефицит на финансов ресурс", каза още Нанков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета