Военнослужещи от Специалните сили участваха в многонационалното учение

„Carpathian Eаgle - 2017” в Румъния

Учение „Carpathian Eаgle - 2017”  на военни формирования от Специалните сили на държавите от Балканския регион се проведе в гр. Търгу Муреш, Румъния. В него участваха военнослужещи от Албания, България, Гърция, Македония,  Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора. От българска страна в учението се включиха военнослужещи от 3-ти батальон на 68-а бригада Специални сили, съобщават от Министерството на отбраната.

По време на учението бяха сформирани многонационални групи за Специални операции с цел уеднаквяване на стандартните оперативни процедури, които се използват в различните държави, и повишаване на съвместимостта между участниците. Проведени бяха тренировки по алпийска подготовка, стрелба с лекострелково оръжие, ориентиране и придвижване в непозната местност, десантиране по способа „бързо въже” и „рапел”. Военнослужещите изпълниха и задачи по медицинска подготовка и евакуация. С хеликоптер бяха извършени парашутни скокове на височина от 300 метра до 4000 метра от вертолет „Чинук” на гръцките Специални сили, както и от самолет Спартан  „С – 27J” и „С – 130 Херкулес” на румънските Военновъздушни сили.

В деня за високопоставени гости формированията от Специалните сили на Балканските държави демонстрираха висока степен на интеграция. Военнослужещите показаха уменията си при изпълнението на задачи в операция по залавяне на терористи. Те изпълниха спускане по способа „рапел” от хеликоптер „Пума” на румънските ВВС.

     

През следващата година нашата страна ще бъде домакин на учението на Специалните сили от държавите от Балканския регион.