Разкрита е мащабна организирана престъпна група за нелегално превеждане на мигранти

До момента са задържани общо 42 лица

Днес, 26.10.2017 г., на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания се провежда мащабна операция за неутрализиране на организирана престъпна група, действаща на територията на петте държави и незаконно превеждаща чужди граждани от страните Афганистан и Пакистан в страни от Европейския съюз.
Между България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания през март 2017 г., с участие на Евроджаст и Европол, бе сключен съвместен екип за разследване /СЕР/. Съдебните власти в петте държави извършват координирано и съгласувано действия на територията на собствените си страни, с подкрепата на Евроджаст и Европол.
Тази група транспортира незаконните мигранти чрез автомобили, в които имало изградени специални тайници за превозваните лица, с цел да не бъдат установени при извършване на проверки от граничните власти.
В държавите от СЕР се събират доказателства и за извършване на престъплението „пране на пари“ от организираната престъпна група.
Разследването срещу тази група е започнало през 2016 г. във Великобритания и Холандия, които са установили, че дейността на групата се осъществява и на територията на други три държави в ЕС. В България разследването срещу групата е започнало в началото на месец март 2017 г. от Специализираната прокуратура.
Операцията е логистично подпомогната от Европол, която е предоставила информация за особеностите при разследването в различните правни системи. Европол участва в днешната операция чрез предоставяне на анализ за провеждане на операцията. Беше анализирана и обменена в реално време информацията, което доведе до координирани действия на територията на петте държави.
На територията на България, под ръководството на Специализираната прокуратура, се провеждат процесуално-следствени действия на територията на гр. София, гр. Ловеч и гр. Враца. До момента са извършени 24 претърсвания, 17 от които с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд, а 7 при условията на неотложност.
До момента са задържани общо 42 лица.
В България са задържани 7 лица, в изпълнение на издадени европейски заповеди за арест по искане на Белгия и Франция. В Белгия са задържани 13 лица, а във Великобритания задържаните лица са 22.
Създаден е координационен център в рамките на Евроджаст с участие на всички национални бюра на заинтересованите държави и аналитичния отдел на Евроджаст, който продължава да работи в момента и координира действията на територията на България, Белгия, Франция, Холандия и Великобритания.
Действията продължават.